Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

Vähän purjehdusta ja muita elämän herkkuja

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Tarina kurpitsalyhdyn synnystä



Halloweenin tunnetuin symboli on varmasti kurpitsa, josta herkkujen valmistamisen lisäksi kaiverretaan myös mitä taidokkaampia lyhtyjä. Kurpitsalyhdyn syntyyn liittyy vanha tarina miehestä nimeltä Jack, jonka onnistui huijata itse paholaista ja kerron nyt tarinan niin kuin olen sen aikoinaan itse kuullut...

Jack oli jokseenkin laiska maanviljelijä, joka eräänä päivänä kohtasi itse paholaisen. Paholainen kertoi tulleensa hakemaan Jackiä ja päivät olisivat nyt tässä. Jack hätääntyi, koska ei vielä ollut valmis jättämään elämän iloja ja niinpä nokkelana miehenä hän keksi lyödä paholaisen kanssa vetoa: mikäli paholaisen onnistuu kiivetä Jackin osoittaman puun latvaan ja alas saa tämä viedä hänen sielunsa mukanaan. Kiinni veti! Ja niin paholainen aloitti kiipeämisen. Puu oli kuitenkin hyvin oksainen ja paholainen juuttui kiinni puun oksiin. Sieltä hän huuteli Jackille pyytäen apua. Mies vastasi auttavansa sillä ehdolla, että paholainen lupaa jättää hänet ikuisesti rauhaan, eikä häntä huolita tuonelaan. Paholainen suostui tähän ja Jack auttoi hänet pälkäästä. 

Loppu elämänsä Jack vietti huoletonta elämää ja lopulta tuli päivä, jolloin hänen maalliset päivänsä loppuivat. Jack kolkutteli taivaan portteja, mutta koska hän oli eläissään viettänyt niin synnillistä elämää, eivät taivaan portit hänelle auenneet ja hän sai käskyn kulkea kohti tuonelaa. Siellä paholainen jo odotteli portilla ja Jack pyysi päästä sisään, mutta paholainen muistutti häntä heidän sopimuksestaa, ettei miehelle täältä paikkaa löytyisi. Näin Jack jäi yksin pimeyteen. Paholainen kuitenkin sääli miestä sen verran, että heitti tälle tulisen hiilen, jonka Jack laittoin ontoksi kaivertamansa nauriin sisään. Tämän valon turvin mies lähti vaeltamaan pimeyteen ja etsimään paikkaa itselleen.

Vuosien saatossa nauris on vaihtunut kurpitsaksi. Luonnollisesti kurpitsan kaivertaminen ja koristelu on myös helpompaa. Ja erilaisia kaiverrustekniikoitahan on vaikka miten... Ideoita ja malleja voit kurkata vaikkapa Better Homes and Gardens -sivuilta. On ollut ilo havaita, että kurpitsoja on tarjolla mukavasti ainakin suurempien kaupunkien marketeissa ja toreilla, joten ei muuta kuin ostoksille ja omaa lyhtyä kaivertamaan!


HURRJAN JÄNNITTÄVÄÄ & HAUSKAA HALLOWEENIA!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti